joi, 4 octombrie 2012

un "prostovan"...

am dat cu piciorul unei oportunităţi de a pleca o săptămână din ţară într-un loc minunat din creierii europei. la nişte oameni frumoşi de tot şi pe bani de nimic. pentru că sunt un exemplu clasic de fecioară care cumpăneşte destul, pentru că nu sunt obişnuit să iau decizii de pe o zi pe alta. recunosc, am un disconfort să fac asta, chit că atunci când s-a întâmplat a şi ieşit al naibii de bine şi n-am regretat o secundă că am decis într-un fel sau altul. doar că acum mă sâcâie altceva. şi contextul e cu totul altul. nu mai depinde doar de mine.

mi s-a spus că fac o confuzie între fi colegial şi teama de a nu profita de cineva. şi asta m-a pus pe ganduri la o oră la care trebuia deja să visez frumos. chiar unde e graniţa asta? cred că e subţire de tot şi de aici confuziile. bine, acuma depinde de cine judecă şi de firea celui pus să arate cu degetul într-o direcţie sau alta.

acum am ales să se întâmple contrar dorinţelor mele. am fost făcut, amical desigur, un "prostovan", pentru că "nu sunt în stare încă să profit de ocaziile ivite". pentru că am ales un bun simţ, se pare doar de mine înţeles, de a nu provoca valuri neaşteptate în viaţa cuiva, de nu-i da un program peste cap, aşa tam-nesam. şi nici nu are importanţă că eu aş accepta senin o atare situaţie, ba chiar m-aş felicita pentru o faptă bună făcută.

hmm...  de fapt mereu am fost aşa. am eu o lume, aşa, a mea, cu valorile, principiile şi mersul ei. şi, pare-se, sunt al dracului de încăpăţânat să mă ţin de ele. nu cred că ăsta e mereu un lucru bun, nu ştiu dacă asta se cheamă a fi defensiv. că n-am curajul de a fi pur şi simplu în stare să fac şi să spun "asta e, de mâine plec. e dreptul meu să fac asta!" nu cred că e vorba totuşi de asta. mă gândesc că e vorba de acel bun simţ de care spuneam, dar unul împins undeva peste o limită cu care mulţi nu operează. că nu-l simt, că nu-l acceptă sau că nu-l înţeleg, nici nu are importanţă. sau poate că da şi de aici acel "prostovane!", care m-a făcut să zâmbesc la ceas târziu.

e important să ştii că trebuie uneori să-ţi refuzi micile plăceri ale vieţii. şi mai ales de ce. doar aşa poţi să zâmbeşti pe mai departe, doar aşa poţi privi curat în ochii celuilalt. chit că celălalt habar n-are de ce-l priveşti aşa.

şi ştiţi ce? sună a clişeu de doi lei, dar roata într-adevăr se rostogoleşte. s-a rostogolit şi până acum. şi se va mai rostogoli. c-aşa e viaţa. ca o roată... 








9 comentarii:

  1. daca o "invitatie" te obliga in vreun fel..si stii ca nu poti onora acele obligatii, sunt de acord ca e principial sa-ti refuzi " tentantele mici si mari placeri..." , dar daca invitatia nu te obliga cu nimic si a fost facuta din dragoste pentru tine, atunci...nu numai ca esti un "prostovan" dar refuzul tau e o jignire pentru cei care ti-au facut-o. Asta doar tu stii..

    RăspundețiȘtergere
  2. da, ma obliga la serviciu... invitatia a fost facuta din dragoste si nu cred ca refuzul meu a fost primit ca o jignire. sunt sigur de asta! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ei, atunci inseamna ca esti un adevarat gentleman..
    ocazii se vor mai ivi..

    RăspundețiȘtergere
  4. stii care e paradoxul? la fel de "prostavan" te considera in sinea sa si cel fata de care ai fost principial. cand vei intelege asta, vei cauta tu singur echilibrul dintre a trai intr-un mod conformist si a trai si pentru tine...

    http://www.youtube.com/watch?v=c2_OI1TGseg&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ella, în primul rând e vorba de "prostovan", nu de prostăvan", e cu totul altceva, diferenţă de nunaţă. 2. nu mi-am raportat niciodată faptele şi gesturile la ceea ce ar putea spune cineva referitor la ele. 3. 1 şi 2 exclud concluzia ta :) o seara frumoasă şi mulţumesc pentru zorba! ;)

      Ștergere
  5. 1. pura greseala de scriere
    2. depinde de acel "cineva", daca merita "fapte si gesturi"
    3. concluzia mea nu este exclusa de 1 si 2 ale tale, se refera la a cauta intotdeuna un echilibru si a decide cand se merita sa fii principial si cand nu...
    4. cu mare placere ! seara frumoasa si tie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 5. nu conteaza pentru mine dacă acel cineva merita sau nu
      6. imi mentin părerea
      7. :)

      Ștergere
  6. 8. noblesse oblige..
    9. mentineti-o
    10.iti voi grava numele pe placa memoriala a celor putini care nu-si traiesc viata de dragul nenumaratelor principii (printre care si eu)
    11.e frumos ca esti asa, dar dauneaza grav sanatatii in zilele noastre..
    12.se vor mai ivi ocazii dar te sfatuiesc sa nu le mai refuzi

    RăspundețiȘtergere